ZABILJEŠKA GOSTOVANJA U IVANKOVU

Naše društvo je 18. rujna 2005. gostovalo na «Vinkovačkim jesenima» te tom prigodom  posjetilo naše iseljene Kordunaše u Ivankovu i Vođincima.
Srdačan doček našeg  društva, organizaciju prijema i noćenja u Ivankovu, svete mise i okupljanja Kordunaša Slavonije na „Kordunaškom prelu“ u Vođincima organizirali su:  Marija Furlan (rođena Medved),  Ivo, Pavo, Ivan, Mile Medved, Mato i Ante Jurčević, te Jure Miškulin.

17. i 18. rujna 2005.g. obitelj Medved u Ivankovu, Gorjani 280, širom je otvorila vrata svoje kuće, kako za naše društvo, tako i za  Kordunaše  iz Ivankova i Vođinaca. Velik broj iseljenih Kordunaša Lađevačke župe: Čamerovca, Furjana, Dubrave, Salopek Luka, Trnava, Selišta, Videkić Sela, Lađevca te ostalih kordunskih mjesta: Cetingrada, Rakovice, Slunja, skupa sa obitelji Medved toplo su nas dočekali. Nakon kraćeg upoznavanja (veći dio članova KUD-a i Kordunaša u Slavoniji međusobno se poznaju, poneki su u rodbinskoj vezi)  i razmjene pozdrava donesenih iz Korduna, te okrijepe pićem i kolačima, KUD „Lađevčani“ uz pozdravnu i ostale izvorne  pjesme,  izveli naša tradicionalna kola.

Potekle su suze radosnice slavonskim Kordunašima koji su se uz članove našeg društva brzo uključili u pjesme i kola. Nakon zasviranog đipca, u kolo se uključuju slavonski Kordunaši, najprije stariji a zatim i mlađi - njihova djeca. Par okretaja i đipac odlično igra i druga generacija Kordunaša rođenih u Slavoniji. Pokraj kola stoji Kordunaš (rođen u Ivankovu) i dodaje: Ćaću nisam vidio da igra od kad smo u Slavoniji  (50 godina) a gle, sad mu je trebala minuta prisjećanja i odmah je zaigrao. Kad vidim lica ovih starijih ljudi - među njima i mog oca, te vidim koliko su oni danas sretni, nije mi žao truda, sretan sam što sam sudjelovao u organizaciji ovog susreta.

U organizaciji naših domaćina, zajedno sa Kordunašima Ivankova, Vođinanaca i ostalih slavonskih mjesta, 17. rujna u 18,30 sati, u svečanim nošnjama prisustvovali smo svetoj misi u Vođincima. Na kraju svete mise «Lađevčani“ pjevaju pjesmu „Pjevajmo braćo Kršćani“.  Po završetku svete mise ispred crkve igra se kolo, svi se uključuju. Počinje padati kiša, svirači su pod crkvenom nadstrešnicom. Lađevčanima i ako su u nošnjama te ostalim plesačima ne smeta kiša. Đipac, vrtikolo, kukunjišće, sremica nastavljaju se igrati sve življe. Nakon druženja ispred crkve, svi zajedno odlazimo u mjesni dom Vođinci, gdje je povodom našeg dolaska organizirano kordunaško prelo.

Mjesni dom sa 250 osoba popunjen je slavonskim Kordunašima do posljednjeg mjesta. Naše društvo izvodi program (pjesme, plesove, običaje, prigodne recitale naše članice Ane Pausić) u neprekidnom trajanju od sat i pol vremena. Tijekom programa uključuje se naš posebni gost - dvanaestogodišnji dječak ANTE JURČEVIĆ iz Vođinaca. Mladi Slavonac Kordunskog porijekla u Kordunskoj narodnoj nošnji sa samicom izvodi pjesmu „Sinoć kad je pao mrak“. Slijedi gromoglasan pljesak. Mladi (Kordunski) Slavonac svira Kordunsku samicu. Kordunska folklorna tradicija u Slavoniji je oživjela.
Lađevčani su mokri, muške košulje možemo cijediti a sutra ujutro u devet sati moramo biti spremni na pregledu nošnji za svečani mimohod i nastup na 50.Vinkovačkim jesenima.

Nakon presvlačenja narodnih nošnji radi sušenja i pripreme za sutrašnji nastup  na Vinkovačkim jesenima, naši domaćini na pozornici postavljaju rezervne stolove, slijedi večera za sve prisutne. Nakon večere naši tamburaši nastavljaju dalje sa pjesmom i plesom, priključuju se Kordunaši Slavonije, postaje tijesno ali živo, kola se razvode između stolova. Kordunaši Slavonci i naši domaćini komentiraju da su večeras posebno sretni, kako i ne bi, po prvi puta našli su se slavonski Kordunaši u ovolikom broju sa Kordunašima iz Lađevca na  prvom kordunaškom prelu u Slavoniji.

Otkucava dva sata iza ponoći. Žao nam je što sutra imamo obavezu sudjelovanja na Vinkovačkim jesenima, ostali bi radije do jutarnjih sati sa našim slavonskim Kordunašima. Iako je nam je velika čast po prvi puta predstaviti našu baštinu na najvećoj smotri izvornog folklora – četrdesetim jubilarnim „Vinkovačkim jesenima“, teška srca moramo napustiti naše slavonske Kordunaše i naše domaćine. Do jutra moramo oprati  i osušiti košulje a vani je kiša. Nema druge, dobro cijediti, sušiti fenom, peglom, čime god stignemo, nošnje moraju biti suhe i ispeglane za nastup na Vinkovačkim jesenima.

Drugi dan (nedjelja) osam sati, opet se okupljamo u Gorjanima, kući obitelji Medved u Ivankovu. Čeka nas doručak, rakija, kava, kolači i veći broj Kordunaša iz Ivankova. Tu se rastajemo, nadamo se ne zadugo, jer nam je ovaj susret svima skupa bio prekratak te odlazimo u Vinkovce radi uključivanja u protokol Vinkovačkih jeseni. Našim domaćinima, posebno organizacijskom timu od sveg srca zahvaljujemo na toplom i veličanstvenom dočeku. Sretni smo što smo se zajednički družili i našu Lađevačku folklornu baštinu Korduna po prvi puta predstaviti u Slavoniji, a nadamo se i potaknuli Slavonske Kordunaše na zajedničko druženje i njegovanje Kordunske kulturne baštine u Slavoniji.

Lađevac, 21.rujna 2005.g                                                                                                       Dragica Bijonda,voditelj