ZABILJEŠKA O POSJETU LAĐEVCU HRVATA IZ CHICAGA

Dana 27. lipnja 2004. godine  u svom proputovanju Hrvatskom, grupa Hrvata  iz mjesta Mulwaukee kraj Chicaga iz SAD posjetila je Lađevac. Grupa je brojila 85 ljudi i to 23 djece od 7-22 godine te  starijih koji su bili u pratnji djece. Djeca su bila treća ili četvrta generacija iseljenih Hrvata koja govore samo Engleski jezik. Stariji u pratnji djece su bili bake, djedovi, roditelji ili znanci te veći dio govori Hrvatski jezik. Porjekom su bili iz različitih krajeva Hrvatske (Slavonije, Podravine, Dalmacije, Banovine, Like, Zagorja).
Grupa Milwaukee došla je u Lađevac u 10,30 h te su bili prisutni na sv. Misi u 11h.

Nakon završetka mise članovi KUD «Lađevčani» sa ostalim župljanima otpjevali su i otplesali pred crkvom tradicionalne Lađevačke pjesme i plesove. Budući je taj dan bila prva Sveta pričest (ukupno je bilo 10 prvopričesnika iz Lađevca  i Cvitovića,) roditelji prvopričesnika  počastili su sve prisutne kolačima i rakijom. Nakon zajedničkog druženja i upoznavanja te razgledavanja crkve i panorame Lađevca, Hrvati Amerikanci  došli su u prostorije KUD-a u osnovnoj školi, gdje je gostima  priređena kratka okrepa sokovima, domaćom šljivovicom, kavom, masincom i kolačima.

Nakon kratke okrepe gosti su posjetili Etnološku izložbu postavljenu u prostorijama KUD-a te
zajedno sa ostalim mještanima prisustvovali u velikoj školskoj dvorani  koncertu koji su  u čast Hrvata iz SAD-a upriličili  KUD-a «Lađevčani».

Nakon jednosatnog programa KUD-a «Lađevčani», folklorna grupa  «Milwauke CFU Tamburitzans»  otpjevala je u pratnji «prima» njihove voditeljice Patsy Lucas i tamburaškog sastava KUD-a «Lađevčani» par pjesama na Hrvatskom jeziku. Mještani Lađevca podržali su ih gromoglasnim pljeskom, tim više što su Hrvati Amerikanci pjesme otpjevali tečno i u naglasku čisto na Hrvatskom jeziku, iako ne govori Hrvatski.

U toku izvođenja folklornog programa KUD-a «Lađevčani» u kola su se uključili uz domaće mještane Hrvati Amerikanci, potom članovi grupe Milwauke. 
Kako se je približavalo vrijeme ručku koji je dogovoren za 15,00, nažalost naši gosti su nas
morali napustiti. Komentirali su da bi radije ostali zajedno s nama plesati, neki su počeli učiti naš đipac, nego ići na ručak. Nažalost čekaolo ih je gostovanje na koncertu u Svetoj Jani, pa su nas ipak teška srca morali napustiti.

Pri samom kraju voditeljica grupe Milwauke gđa Patsy Lucas i voditeljica KUD-a Lađevčani gđa. Dragica Bijonda izmjenile su darove za uspomenu na današnje zajedničko druženje.
Od grupe»Milwauke CFU Tamburitzans» KUD je dobio CD sa Hrvatskim programom koje u Americi njeguje grupa Milwauke CFU Tamburitzans, kapu, privjesak i majicu sa imenom grupe u Americi.
KUD «Lađevčani» poklonili su grupi Milwauke svoju promotivnu flašu sa domaćom rakijom šljivovicom, stihove «čuvaj svoju baštinu», audio i DVD kazetu sa programom koje njeguje KUD «Lađevčani» te 25 suvenir panjeva za dječju skupinu grupe. U ime gradonačelnika grada Slunja gdin. Ivana Bogovića koji je bio poslovno spriječen doći pozdraviti naše Hrvate iseljenike, uručili  smo flašu vina u promotivnoj ambalaži Rastoka.

Spomenuta grupa posjetila je Hrvatsku u organizaciji Matice iseljelnika povodom održavanja folklornog koncerta iseljelnika Hrvatske u Zagrebu u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.
Hrvatsku je tom prilikom posjetilo 10 folklornih grupa porjekom Hrvata, čiji su članovi uglavnom djeca dobne skupine od 7-22 godine.

Lađevac,  27.06.2004.                                                           Zabilješku sastavila: Dragica Bijonda